Home Άρθρα «ΠΙΣΩ ΠΑΠΑ ΤΑ ΣΤΕΦΑΝΑ» ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΣΠΑΣΗ ΤΟΥ ΕΝΙΑΙΟΥ ΔΗΜΟΥ ΛΕΣΒΟΥ
ΣΤΟΝ ΛΗΓΟΝΤΑ
14 September 2015 09:30
ΣΤΟΝ ΛΗΓΟΝΤΑ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΟ...

Αρθρα

50 χρόνια
31 July 2015 07:05
50 χρόνια «Λεσβιακή...

Ρεπορταζ

ΛΕΖΑΝΤΕΣ
10 November 2014 17:03
  Nα μην αποχαιρετηστούμε! Θα...

λεζαντες

 
«ΠΙΣΩ ΠΑΠΑ ΤΑ ΣΤΕΦΑΝΑ» ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΣΠΑΣΗ ΤΟΥ ΕΝΙΑΙΟΥ ΔΗΜΟΥ ΛΕΣΒΟΥ Εκτύπωση E-mail
Πέμπτη, 17 Οκτώβριος 2013 12:08

ΕΝΤΟΝΗ ΦΗΜΗ

ro

Ο ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: «ἰδὼν δὲ…ὅτι οὐδὲν ὠφελεῖ ἀλλὰ μᾶλλον θόρυβος γίνεται, λαβὼν ὕδωρ ἀπενίψατο τὰς χεῖρας κατέναντι τοῦ ὄχλου»

 

Η εφημερίδα της ΡΟΔΟΥ « ΡΟΔΙΑΚΗ», έχει ως πρώτο θέμα την είδηση ότι ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Μιχελάκης, απέσυρε το υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου για την τροποποίηση του « ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ» που θα όριζε την διάσπαση του ΔΗΜΩΝ ΛΕΣΒΟΥ και ΚΕΡΚΥΡΑΣ.

Πρόσφατα γράψαμε ότι το θέμα τούτο ΔΕΝ θα πήγαινε μπροστά και οι λόγοι έχουν βάση.

Αναφέραμε:

1.                   Δεν επαρκεί ο χρόνος για όλες τις νομοθετικές διαδικασίες  ώστε ΕΓΚΑΙΡΑ να ψηφιστεί ο νόμος. Το «έγκαιρο» κρίνεται από το πόσος χρόνος θα δινόταν στους υποψήφιους να  συγκροτηθούν, να οργανωθούν, να έχουν ικανό χρόνο προεκλογικής περιόδου και να εφαρμοστούν οι διατάξεις για να παραιτηθούν εμπρόθεσμα από τις θέσεις τους οι ασκούντες δημόσιο λειτούργημα.

2.              Αυτό που φαινόταν ως καθολικό αίτημα, δεν ήταν καθολικό, ήταν μερικό.

Πολλές οι διατυπωθείσες αντιρρήσεις για τη διάσπαση, για όποιες ανωμαλίες θα έφερε αυτή και για όποιες αδυναμίες θα είχαν οι επί μέρους ΔΗΜΟΙ.

3.              Πολλοί οι συσχετισμοί με  τις επιπτώσεις που θα είχαν οι νέοι ΔΗΜΟΙ  στο πολιτικό πεδίο της ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΣΚΗΝΗΣ. Σχέσεις κομμάτων και βουλευτών στον επηρεασμό των ψηφοφόρων.

4.              Προέκταση της απαίτησης και  σε άλλους, όχι μόνο νησιώτικους Δήμους αλλά και ηπειρωτικούς να ζητήσουν διάσπαση του ενιαίου ΔΗΜΟΥ τους.

Τα «αρνητικά» σήματα έφταναν σωρηδόν στον κ. Μιχελάκη.

Ακόμα προχθές, το αναφέρουμε ως παράδειγμα, ο Παύλος Βογιατζής, ο δικός μας βουλευτής της ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, έστειλε γράμμα στον κ. Μιχελάκη και του έλεγε μεταξύ άλλων:

«…γνωρίζω  πολύ καλά τις ιδιαιτερότητες των επιμέρους περιοχών του νησιού, στόχος της επικείμενης αναδιάρθρωσης θα πρέπει να είναι τόσο μία λειτουργική χωροταξική διάθρωση του νησιού σε επιμέρους Δήμους, όσο και η αποτελεσματική διοίκηση των Δήμων αυτών, για τους οποίους θα πρέπει να εξασφαλιστεί επαρκές προσωπικό και μέσα, καθώς και χωρική αρμοδιότητα που θα επιτρέπει τη διοικητική αυτονομία τους, στοιχείο ιδιαίτερα σημαντικό για την αποτελεσματική διοίκηση και άσκηση αυτοδιοικητικής πολιτικής.

Ένα δεύτερο ζήτημα που θίγει ο Βουλευτής, και το οποίο σχετίζεται άμεσα με τα προηγούμενα, είναι η ένταξη του τ. Δήμου Γέρας, στο νέο Δήμο Μυτιλήνης και όχι στον υπό σύσταση νέο Δήμο Ολύμπου. Αυτό άλλωστε, είναι και το λογικό και αναμενόμενο, όχι μόνο λόγω της γεωγραφικής θέσης της Γέρας, που βρίσκεται πλησιέστερα στη Μυτιλήνη, αλλά και λόγω των ζητημάτων προστασίας του κόλπου, ο οποίος αποτελεί ένα οικοσύστημα υψηλής αξίας και ένα ξεχωριστό μνημείο της φύσης. Προκειμένου λοιπόν, να εξασφαλιστεί η αποτελεσματική διοίκηση της περιοχής και η αποτελεσματική προστασία του κόλπου, ο Βουλευτής υπογραμμίζει πως είναι απαραίτητο οι Δημοτικές Ενότητες Μυτιλήνης, Ευεργέτουλα και Γέρας, οι οποίες συνδιαχειρίζονται τον κόλπο, να ανήκουν στον ίδιο Δήμο.

 

«Ευελπιστώ πραγματικά η ευκαιρία που δίνεται αυτή τη στιγμή από το Υπουργείο ενόψει της αναδιάρθρωσης των Δήμων της Λέσβου να καταστεί μία ουσιαστική ευκαιρία να δοθούν λύσεις τόσο στα χωροταξικά, όσο και στα διοικητικά προβλήματα του νησιού, προκειμένου η Λέσβος να μπορεί να επιτύχει στο άμεσο μέλλον ένα αποτελεσματικό μοντέλο τοπικής αυτοδιοίκησης, όπως ακριβώς επιτάσσει η ανάγκη αποκέντρωσης των εξουσιών και αρμόζει στον εκσυγχρονισμό της διοικητικής μεταρρύθμισης της χώρας».

Δηλαδή: Κάντε τη διάσπαση ΣΩΣΤΑ (σχετική έννοια) ή μην την κάνετε καθόλου!

Το Υπουργείο Εσωτερικών, δεν πρέπει να… έπεσε από  τα σύννεφα! Τουναντίον, εμείς πιστεύουμε ότι «έριξε» το σχέδιο νόμου για να … ψαρέψει αντιδράσεις που βόλευαν στην αρχή « μη θίγεται τα κακώς κείμενα» γιατί θα τα κάνετε χειρότερα.

Οι περισσότεροι που εκφράστηκαν θετικά υπέρ της διάσπασης  ακολούθησαν τη μέθοδο «ναι μεν αλλά…».

Παράδειγμα ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ μας ο ΔΗΜΗΤΡΟΣ ο ΒΟΥΝΑΤΣΟΣ. Στις πρώτες δηλώσεις του είπε: « Ναι, ναι, να σπάσει ο δυσδιοίκητος ως αδιοίκητος ΔΗΜΟΣ και ως… επίλογο πρόσθεσε: « Άντε τώρα, πίσω στους νέους Δήμους, οι οφειλές, το προσωπικό, τα μηχανήματα, οι αρμοδιότητες και… και… Τεράστια η ανωμαλία της νέας προσαρμογής.

Ο Παντελής Πατερέλλης είπε ότι δεν θα φέρει καλό αποτέλεσμα η διάσπαση και την πρότεινε με τον όρο να γίνει ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΔΗΜΟΣ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ γιατί δεν οι επι μέρους Δήμοι, δεν θα έχουν ΔΙΑΧΕΙΣΤΙΚΗ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ, δεν θα μπορούν να κάνουν μεγάλα έργα , δεν θα έχουν ικανές ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ, δεν θα έχουν επαρκές προσωπικό.

Ο Σπύρος Γαληνός είπε: « Εγώ , ως βουλευτής της Ν.Δ. το ζήτησα πρώτος από τον Πρωθυπουργό αλλά δεν αισιοδοξώ ότι θα γίνει γιατί δεν επαρκεί ο χρόνος για νέες ρυθμίσεις ως τις εκλογές!»

Να γιατί γράφουμε το «ουδέν ωφελεί αλλά μάλλον θόρυβος γίγνεται!» Γιατί είμαστε όχλος που δεν ξέρουμε τελικά τι θέλουμε.

                                                                                Δ.Κ.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

666 αναγνώσεις

Ο Καιρος

Γιορταζουν

Σχολια Εκδοτη

Καλωσηρθατε στη νεα σελιδα του ΔΗΜΟΚΡΑΤΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ!
Ανανεωθήκαμε για την καλύτερη ενημέρωσή σας.

Αλληλογραφια

Για να λαμβάνετε νέα από την ιστοσελίδα μας παρακαλούμε γραφτείτε στην λίστα συνδρομητών μας.