Home Διαφημιστείτε
ΣΤΟΝ ΛΗΓΟΝΤΑ
14 September 2015 09:30
ΣΤΟΝ ΛΗΓΟΝΤΑ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΟ...

Αρθρα

50 χρόνια
31 July 2015 07:05
50 χρόνια «Λεσβιακή...

Ρεπορταζ

ΛΕΖΑΝΤΕΣ
10 November 2014 17:03
  Nα μην αποχαιρετηστούμε! Θα...

λεζαντες

 
ΑΠΟΒΛΗΤΑ ΕΛΑΙΟΤΡΙΒΕΙΩΝ-ΤΥΡΟΚΟΜΕΙΩΝ Εκτύπωση E-mail

 

 ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ
ΑΠΟ ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΚΑΙ «ΥΔΑΤΙΝΟ»
ΓΙΑ ΑΜΕΣΗ ΛΥΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ

Το ενιαίο πρόβλημα των απόβλητων ελαιοτριβείων και τυροκομείων
έχει κατεπείγοντα χαρακτήρα. Πολλές Ελληνικές Ελαιοπαραγωγικές περιοχές και ιδιαίτερα νησιωτικές έχουν εφαρμόσει συστήματα καθαρισμού και αδρανοποίησης των αποβλήτων, εναντίον των οποίων  είναι «εχθρικά διακείμενοι» και οι Σύλλογοι προστασίας του περιβάλλοντος και οι κάτοικοι των περιοχών αποδοχής των.
Μπροστά στο επείγον και στη σοβαρότητα του προβλήματος, προχθές έγινε ευρεία σύσκεψη στην αίθουσα του Νομαρχιακού Συμβουλίου στην οποία έλαβαν μέρος:


Ο Νομάρχης Παύλος Βογιατζής, ο αντινομάρχης  Θ. Βαλσαμίδης, ο Δήμαρχος Γέρας και Πρόεδρος της ΤΕΔΚ Σ. ΖΑΜΤΡΑΚΗΣ, ο Δήμαρχος Μυτιλήνης, Νάσος Γιακαλής, ο Βουλευτής Σπύρος Γαληνός, ο Πρόεδρος του τμήματος Περιβάλλοντος του Πανεπ. Αιγαίου κ. Χαλβεδάκης, ο Πρόεδρος του «ΥΔΑΤΙΝΟΥ» και ο Βαγγέλης Φραγκουλάκης, Γενικός έφορος, έφορος ανακύκλωσης.
Ως εκπρόσωποι εταιρειών που έχουν ως αντικείμενο, μεθόδους επεξεργασίας των απόβλητων, (συνδυασμοί ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ και ΧΗΜΕΙΑΣ), παρέστησαν στη σύσκεψη οι κύριοι ΒΕΝΕΤΣΑΝΟΣ της Εταιρείας «ΒΙΟΤΕΝ» ολοκληρωμένης διαχείρισης οργανικών αποβλήτων και βιομάζας και ΓΟΜΟΣ με τη μέθοδο ΕUROPOLAT.
Είναι γνωστό και κατανοητό για ποια απόβλητα γίνονται οι συζητήσεις.
Πολύ απλά, πρέπει να θυμηθούμε ότι από 100 κιλά ελαιόκαρπο, παίρνουμε (κατά προσέγγιση) 20 κιλά λάδι, 40 κιλά πυρήνα και 40 κιλά ένα καφετί υγρό, που ο λαός το έχει πει «λιόσμο» «κατσίγαρο» «αμούρ».
Επίσης να θυμηθούμε ότι από 6-7 κιλά γάλα, παίρνουμε ένα 1 κιλό τυρί.
Άλλο και μεγάλο θέμα, αν τα 40 κιλά  λιόσμο και 5-6 κιλά τυρόγαλο, πρέπει  να τα θεωρούμε «ΑΧΡΗΣΤΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ».
Κανονικά και σύμφωνα με την απόλυτα χρήσιμη επιστήμη της χημείας, δεν αποτελούν ύλη για αποβολή. Είναι ύλη για επεξεργασία και αξιοποίηση. Εκεί που με βεβαιότητα υπάρχει αναντιστοιχία, είναι η ποσότητα της ύλης αυτής, που η πρώτη είναι παράγωγο του ΦΥΤΙΚΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ, η δε δεύτερη του ΖΩΙΚΟΥ, είναι τόση που η όποια οικονομοτεχνική μελέτη για εγκαταστάσεις αξιοποίησης θα δώσει θετικό πρόσημο.
Εξ’ όσων αντιληφθήκαμε από τα στοιχεία που εμπειρικά και όχι επιστημονικά πήραμε, τόσο από την ΒΙΟΤΕΝ όσο και από την ΕUROPOLAT, επιδιώκουν και καταφέρνουν την αδρανοποίηση των υπό συζήτηση αποβλήτων.
Φωτογραφίες της μεθόδου ΒΕΝΕΤΣΑΝΟΥ έχουμε δει. Είναι κλωβοί εν σειρά με κάποια αδρανή υλικά γεμάτοι και με κάποιο ρυθμό πέφτουν μέσα τα απόβλητα για να γίνουν φυσικές χημικές ζυμώσεις και αντιδράσεις, ώστε οι οργανικές ύλες να αδρανοποιηθούν χωρίς να διαχυθούν στο περιβάλλον.
Ρωτήσαμε τον κ. Γόμο για την μέθοδο ΕUROPOLAT.
Δεν ήταν δυνατό –και δεν έπρεπε- να μας εξηγήσει όλο τον μηχανισμό και το σύστημα. Καταλάβαμε ότι με φίλτρα-αντλίες- χημικές αντιδράσεις, κάνει και αυτή η μέθοδος αδρανοποίηση και «διώχνει» την τοξικότητα.
Το κόστος, κατά τον κ. Γόμο, ποικίλει ανάλογα με την ποσότητα των απόβλητων. Εν πάση περιπτώσει, ένα μεσαίας δυναμικότητας ελαιοτριβείο, θα θέλει γύρω στις 300.000 ευρώ, που όμως ως επένδυση μπορεί να μπει στο πρόγραμμα «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΑΛΤΑΤΖΗΣ» και να χρηματοδοτηθεί σε ικανό ποσοστό.

                                                ***
Ομολογουμένως είμαστε στα στάδιο που έχει τίτλο: «Συσκέψεις και λόγια». Το πώς θα φύγουμε από το στάδιο τούτο, να πάμε στις εφαρμογές είναι το θέμα. Εκείνο ΠΟΥ ΓΙΑ ΚΑΝΕΝΑ ΛΟΓΟ δεν γίνεται, είναι να πάψουμε την έκθλιψη των ελιών και να πάψουμε να τυροκομούμε το γάλα.
Εκτός κι αν...μια μέρα ξεπηδήσει από τη γη μας πετρέλαιο.

 


 

 


Ο Καιρος

Γιορταζουν

Σχολια Εκδοτη

Καλωσηρθατε στη νεα σελιδα του ΔΗΜΟΚΡΑΤΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ!
Ανανεωθήκαμε για την καλύτερη ενημέρωσή σας.

Αλληλογραφια

Για να λαμβάνετε νέα από την ιστοσελίδα μας παρακαλούμε γραφτείτε στην λίστα συνδρομητών μας.