Home Κριτική ΟΙ ΛΕΣΒΙΟΙ-ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ
ΣΤΟΝ ΛΗΓΟΝΤΑ
14 September 2015 09:30
ΣΤΟΝ ΛΗΓΟΝΤΑ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΟ...

Αρθρα

50 χρόνια
31 July 2015 07:05
50 χρόνια «Λεσβιακή...

Ρεπορταζ

ΛΕΖΑΝΤΕΣ
10 November 2014 17:03
  Nα μην αποχαιρετηστούμε! Θα...

λεζαντες

 
ΟΙ ΛΕΣΒΙΟΙ-ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ Εκτύπωση E-mail
Παρασκευή, 27 Νοέμβριος 2009 18:11

                        
                ΓΙΟΡΤΑΣΑΝ ΤHANKSGIVING (ΓΙΟΡΤΗ ΤΩΝ ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΩΝ)ΚΑΙ ΤΙΜΗΣΑΝ
ΤΟΝ ΕΚ ΠΟΛIΧΝΙΤΟΥ         ΚΑΡΔΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟ

                   ΣΤΡΑΤΗ ΠΑΤΤΑΚΟ

 Ευχαρίστησαν και τίμησαν επίσης τον συμπολίτη μας ΣΑΒΒΑ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΟΥ
για την «αθόρυβη» κοινωνική
προσφορά του

Χωρίς υπερβολή, η ΛΕΣΧΗ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΤΗΣ ΦΡΟΥΡΑΣ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ, στο κιόσκι, που ευγενικά παραχωρεί κάθε χρόνο στον Σύλλογο Ελληνοαμερικανών της Λέσβου, η Διοίκηση της 98 ΑΔΤΕ, χώρεσε πάνω από 200 άτομα που με πρόγραμμα και τάξη τακτοποίησαν στις θέσεις τους, οι διοικούντες τον σύλλογο.


Εκπροσωπήθηκαν όλες οι αρχές. Η βουλή (από τον κ. Γαληνό) ο Στρατός με την παρουσία του ίδιου Διοικητή –Στρατηγού Τσολακίδη, η Νομαρχία από τον αντινομάρχη Χάρη Γραμμό, οι Ο.Τ.Α. από τον Πρόεδρο της ΤΕΔΚ Σωτήρη Ζαμτράκη και πολλούς Δημάρχους του νησιού.
Χαιρετισμό έστειλε ο Υφυπουργός Νίκος Σηφουνάκης.
Το τι ακριβώς γιόρτασε ο Σύλλογος, τι είναι και πώς καθιερώθηκε στις Η.Π.Α. η γιορτή των ευχαριστιών το εξήγησε ο αντιπρόεδρος του συλλόγου Βασίλης Μουζάλας.
Ο Σύλλογος τούτος έχει καθιερώσει να τιμά κάθε χρόνο και ένα διακεκριμένο ΛΕΣΒΙΟ.
Εφέτος αποφάσισε να τιμήσει τον από τον ΠΟΛΙΧΝΙΤΟ καταγόμενο – γνωστό στο Πανελλήνιο και όχι μόνο- Καρδιοχειρουργό ΣΤΡΑΤΗ ΠΑΤΑΚΟ που εδώ και χρόνια, στο Θεραπευτήριο «ΥΓΕΙΑ» στην Αθήνα, με ένα τιμ 18 επιστημόνων υπό την ευθύνη του και καθοδήγησή του, κάνει τις ανοιχτές επεμβάσεις της καρδιάς με απόλυτη επιτυχία, που πάει να πει : « Προσφέρει ΖΩΗ σε ανθρώπους».
Έπρεπε να χωρέσουν όλοι στη γιορτή τούτη. Δηλαδή, οι συγγενείς του τιμώμενου, οι φίλοι του, τουλάχιστον οι πιο κοντινοί, οι συνάδελφοί του γιατροί, οι «ουκ ολίγοι» Λέσβιοι, που χειρουργήθηκαν από εκείνον, οι γιατροί που συνεργάστηκαν μαζί του, οι πρόεδροι άλλων συλλόγων.
Χώρεσαν και δόθηκε σ’ όλους η ευκαιρία να πουν –κοντά στα πολλά που έχουν πει- άλλο ένα «ευχαριστώ» στον Στρατή Παττακό.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα, την προσευχή, που ήταν το «ΣΕ ΥΜΝΟΥΜΕΝ» στο βυζαντινό μέλος , έψαλε  ο Αντώνης Πίκουλος, τον Εθνικό  Ύμνο,  ο Γιάννης Χατζόπουλος, τον χαιρετισμό προς όλους και την παρουσίαση, έκανε η Πρόεδρος κ. Ντόρα Πολίτη.
Ο Αντιναύαρχος Λέσβιος Παν. Κακάμπουρας, φίλος από τα πέντε τους χρόνια με τον Στρατή Παττακό, μίλησε με ένα τρόπο τόσο γλαφυρό και ανάλαφρο που έδωσε το πλήρες βιογραφικό του τιμώμενου από το οποίο προέκυψε ότι οι μεγάλοι στόχοι «πιάνονται» με πολύ κόπο και με την προϋπόθεση να έχει πίστη εκείνος που αγωνίζεται και στο ΘΕΟ και στον εαυτό του αλλά και να τον συμπαρίσταται –όπως η κ. Βιβή Παττακού- σύντροφός του.
Η πορεία του ΣΤΡΑΤΗ ΠΑΤΤΑΚΟΥ, με αφετηρία την βασική εκπαίδευση στο χωριό του, την φοίτησή του στο Γυμνάσιο ως οικότροφος του οικοτροφείου της Ι.Μητροπόλεως Μυτιλήνης,  μετά τον «βασικό σταθμό» του πτυχίου που πήρε με άριστα, ξεκίνησε από το «υποχρεωτικό» στο Νοσοκομείο της Μυτιλήνης, στην Χειρουργική κλινική που πήγαινε πάρα πολύ καλά υπό την Διεύθυνση του Χαράλαμπου Νικολάου. Ιστορικά λοιπόν, ο κ. Νικολάου , ήταν ο πρώτος –στην πράξη και πέρα από την θεωρία- δάσκαλος του γιατρού Παττακού.
Του ζητήθηκε να μιλήσει και το έκανε ευχαρίστως με ένα τέλειο τρόπο. Ενώ είχε μια συγκινησιακή φόρτιση, εντούτοις, από στήθους, μίλησε περιεκτικά με τέλεια σύνταξη και εκφορά του λόγου για να τονίσει ιδιαίτερα, ότι διέβλεψε από  τότε την δύσκολη  μεν πορεία  αλλά σίγουρη ανέλιξη του νέου γιατρού.
Ο ίδιος, ο τιμώμενος γιατρός, αφού δέχτηκε την τιμητική αναμνηστική πλακέτα, αντιφώνησε.
Το νόημα της αντιφώνησή του, ήταν ότι: « Ναι είναι ικανοποίηση σ’ ένα επιστήμονα να βλέπει το αποτέλεσμα που σαφώς υπηρετεί τον ΑΝΘΡΩΠΟ αλλά για να φτάσει κανείς στο σημείο, να δίνει αυτό το αποτέλεσμα, το τι πρέπει να περάσει και πόσο να κοπιάσει δεν είναι εύκολο να περιγραφεί. Μα δεν είναι μόνο το να «φτάσει» κάποιος κάπου. Ακολουθεί « η μοναξιά» της αφοσίωσης στην αποστολή. Δεν είναι εύκολο και θέλει αντοχές και ανοχές από τους δικούς σου ανθρώπους εκείνοι να σε χάνουν από το πρωί ως αργά το βράδυ, κι εσύ να περνάς ώρες ατελείωτες στην «μοναξιά του χειρουργείου» που άλλη σκέψη εκτός από το έργο σου,  δεν σου επιτρέπει».
Ο γιατρός ΣΤΡΑΤΗΣ ΠΑΤΤΑΚΟΣ, μίλησε για την αγάπη του στο νησί μας, για την συνεχή νοσταλγία του και τέλος ξεκαθάρισε ότι πολλές φορές οι…σειρήνες τον κάλεσαν στην πολιτική, αλλά δεν του ταιριάζει, δεν θέλει να ασχοληθεί με αυτή…τουλάχιστον ως τα 90 του χρόνια!»
Σαν τέλειωσαν οι προσφωνήσεις και αντιφωνήσεις, οι σχετικές με τον γιατρό , ο πατέρας του οποίου , Γρηγόρης Παττακός ήταν παρών , όπως και η σύζυγός του, η Πρόεδρος κ. Πολίτη, κάλεσε τον συμπολίτη μας Σάββα Καραγεωργίου για να πει απευθυνόμενη στον κόσμο, ότι ο Σάββας, χωρίς…τυμπανοκρουσίες , με  αγάπη αληθινά Χριστιανική, προσφέρει ένα κοινωνικό έργο επουλώνοντας πολλές πληγές ανθρώπων. Συμβολικά δόθηκε στον Σάββα μια ευχαριστήρια πλακέτα.
Τέλος, τηρήθηκε το Αμερικάνικο έθιμο σύμφωνα με το οποίο τις «ευχαριστίες» τις πληρώνουν οι γαλοπούλες και άρχισε το σερβίρισμα σούπας και γαλοπούλας γεμιστής, ενώ κατά την διάρκεια του φαγητού, έγινε ένας πλειστηριασμός πίνακα ζωγραφικής, έργο του ζωγράφου Δ. Καραπιπέρη. Ο πλειστηριασμός  κατακυρώθηκε τελικά, στο Σώμα των Ελληνίδων Οδηγών.
Και του χρόνου!

      


 

 

595 αναγνώσεις

Ο Καιρος

Γιορταζουν

Σχολια Εκδοτη

Καλωσηρθατε στη νεα σελιδα του ΔΗΜΟΚΡΑΤΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ!
Ανανεωθήκαμε για την καλύτερη ενημέρωσή σας.

Αλληλογραφια

Για να λαμβάνετε νέα από την ιστοσελίδα μας παρακαλούμε γραφτείτε στην λίστα συνδρομητών μας.